BEN ALDIRMAK ZARARLI MI?
Vücudumuzdaki benler kimi zaman güzelliğine güzelliğimizin harika bir parçası olsa da, çoğu zaman hastalarımıza estetik ve psikolojik açıdan rahatsızlık verebiliyor. Klinikte bu konuda en çok aldığımız sorulardan biri de benlerin alınmasıyla ilgili oluyor. Bu hafta Lotus Dermatoloji Blog’ta sizlere ben aldırma uygulamaları ve bunların ayrıntılarından bahsediyor olacağız.
Ben Nedir? Nasıl Oluşur?
Benler, cildin rengini düzenleyen hücrelerinin belli bir noktada toplanıp farklı renkli bir doku oluşturmasıyla oluşur. Tıbbi literatürde bu oluşumlara nevüs (ben) denir.
Benler yüzeysel ya da vücuttan kabarık olabilmektedir. Kahverengi, cilt renginde, siyah ya da daha açık renkli olarak yüzeysel ya da kabarık şekilde ortaya çıkabilirler. Çoğu ben zararsız ve iyi huyludur. Bunun yanında bazı benlerin kansere sebep olabilir.
Hastalarımızdan en çok gelen sorulardan biri de benlerin alınmasının zararlı olup olmadığıdır. Ben aldırmak kansere yol açmaz, fakat sonradan kansere dönüşebilecek benlerin alınması gereklidir. Ya da bazen benlerin bulunduğu yerler sıkıntılı olabilir. Benler sürekli takılır ve yaralanır. Bunun yanında yüzde fazlalaşan çok sayıda koyu renkli ben, lekeli bir görüntü oluşturabilir. Bu gibi durumlarda benlerinizi uzman bir dermatoloğa muayene ettirmelisiniz. Benlerinizin durumuna göre ben aldırma için doğru yöntemin seçilmesi çok önemlidir.
Benler Hangi Durumlarda Alınmalıdır?
• Asimetri gözlendiğinde,
• Kenar düzensizliği olduğunda,
• Renk tonları oluşmaya başladığında,
• Kabuklanma, kaşıntı ve kanama yaşandığında,
• Çevresinde kızarıklık oluştuğunda,
• Kıllanma artışı olduğunda,
• Boyutu 6 mm’den büyük olduğunda alınması gerekebilir.
Benlerin Alınması Zararlı Mıdır?
Benler, bulunduğu bölgeye, yapısına ve derinliğine, alınmasının riskli olup olmadığına, kişinin cilt tipine ve yara iyileşme bozukluğu ile ilgili problemi olup olmadığına ve estetik sonuçları göz önüne alınarak uzman dermatologlarca belirlenir. Ben analizi yapıldıktan sonra, benlerin özelliğine göre uygun alınma yöntemi belirlenir ise benlerin alınmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Ben Aldırma Yöntemleri Nelerdir?
Radyofrekans, Elektrokoterizasyon, Lazer ve Cerrahi yöntemler benlerin alınmasında kullanılabilir. Riskli bazı benlerin yakılarak veya lazer ile alınmaması önemlidir, alınması değişimi hızlanabilir bu sebeple konusunda uzman bir dermatolog tarafından bu kararın alınması konusunda hassas olmak gerekir.
Ben Aldırma İşleminde Acılı Mıdır?
Ben alma işleminden önce hastalara lokal anestezi uygulanır. Bu sebeple uygulamada ağrı ya da acı hissedilmez.
Ben Aldırma İşleminden Sonra İz Kalır Mı?
Benin büyüklüğüne, benin derinliğine ve kullanılan ben alma yöntemine bağlı olarak hafif iz oluşabilir. Benin alındığı alanın üzerinde kabuk oluşabilir, bunun kendi kendine düşmesi beklenir. Estetik cerrahi operasyon ile yapılan ben alma işleminde ise estetik dikiş yapıldığı için çok hafif izi kalır.
Ben Takibi Nasıl Yapılır?
Mutlaka herkesin bir kez uzman bir dermatolog tarafından tüm benleri muayene edilmelidir. Özellikle displastik benleri olanlar için yılda 1 veya 2 kez kontrol gerekebilir. Herhangi bir şekilde kanser riski oluşmadan erken teşhisin yapılması hayati önem taşır.