Saçlarımız Neden Dökülüyor?
Saçlar, kadın-erkek hepimizin dış görüntüsünün çok önemli bir parçasını oluşturur. Bu nedenle saç dökülmesi, hastalarımızda fiziksel olduğu kadar psikolojik sorunların da belirmesine neden olabilir. Bu nedenle her fırsatta bu konuda aslında birçok çözümün olduğunu hastalarımıza hatırlatmak istiyoruz. Ve bu hafta Lotus Dermatoloji Blog’ta en iyi tedavi protokolünün en doğru tanıyla olabileceğinden yola çıkarak saç dökülme sebeplerinden bahsedeceğiz.
Saçlarımızla ilgili çoğumuzun bilmediği önemli bir konu var. Saçlarımızın farklı büyüme evreleri var. Çoğunlukla büyüme dönemi 6-8 yıl kadar sürer ve sonra saçlar dinlenme evresine geçerek 2-3 ay içinde dökülür. Bu sebepler her gün doğal sürecini tamamlamış 50-100 adet saçın dökülmesi normaldir. Dökülen saçların yerine kıl kökleri yeni saç üretir ve tekrar büyümeye başlar. Normal koşullarda bu döngü bu şekilde devam eder. Peki bunun dışında gerçekleşen anormal dökülme neden kaynaklanıyor?
Saç Dökülme Nedenleri Nelerdir?
Saçların bu döngüsü bazı sebepler nedeniyle bozulduğunda, saç kökleri tahrip edildiğinde, saçlı deri hastalıklarında saç dökülmesi tıbbi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Saçların dökülme dönemine daha hızlı girmesine neden olan bu etmenler arasında aşağıdakileri sayabiliriz.
- Genetik yatkınlık,
- Stres ve yorgunluk,
- Deri Hastalıkları,
- Hormonal nedenler,
- Çevresel faktörler,
- Hava kirliliği,
- Yetersiz ve düzensiz beslenme,
- Kronik hastalıklar ve bazı ilaçlar,
- Yanlış kozmetik ürün kullanımı.
Erkek tipi saç dökülmesi diye bilinen kadınları da etkileyen saç dökülmesi erkeklerde daha erken yaşlarda başlar, kadınlarda ise ileri yaşlarda görülebilir. Genetik yapı ve testosteron hormonu sebebiyle oluşan bu dökülme en yaygın ve kalıcı dökülmedir.
Erkeklerde genetik nedenlerden kaynaklı oluşan saç dökülmeleri kelliğe kadar varabilirken, kadınlarda dökülme çoğunlukla bu kadar şiddetli olmaz. Androjen hormonlarının seviyelerindeki anormallikler, kadınlarda erkeklere oranla çok daha ileri yaşlarda başlar. Bu sebeple belirtiler çok daha ileri yaşlarda görülebilir. Kadınlarda menopoz sonrasında ya da hormon seviyelerinde artış olduğunda saçlarda açılmalar gözlemlenir. Erkek tipi saç dökülmesine benzeyen bu dökülmede saçlar alında ya da tepe bölgesinde oldukça seyrekleşir. Bu noktada erken dönemde tedavi sağlanabilirse, başarılı sonuçlar alınır.
Aynı zamanda Polikistik Over Sendromu ya da Tiroid hastalıklarında da saçlarda incelerek seyrelme gözlemlenir. Bunlar tedavilerle kontrol altına alınabilir. Yine hamilelik sürecinde östrojen seviyeleri düştüğünden saçlar dökülebilir ama bu durum geçicidir. Birkaç ay sonra yeni saçlar çıkar.
Aşırı stres, şok, şiddetli depresyon, anksiyete vb. ağır ruhsal sorunlar da geçici saç dökülmesi sebeplerindendir. Fiziksel olarak yaşanan bir kaza, geçirilen bir ameliyat, yüksek ateşli hastalıklarda geçici saç kaybına sebep olabilir. Dökülme genellikle durumdan 3-6 ay sonra iyice belirginleşir. Uygun tedaviyle saçlar yerine gelebilir.
Egzama, mantar, seboreik dermatit, sedef gibi bazı deri hastalıkları veya Anemi, Diyabet, Tiroit gibi birçok hastalık saçları dökebilir. Bu hastalıkların tedavisiyle yeni saçlar çıkabilir.
Yüksek tansiyon, kalp, diyabet, tiroit ilaçları, doğum kontrol hapları gibi birçok ilacın yan etkisi saç dökülmesi olduğu için bu ilaçların kısa bir süreliğine alınmaması doktorlar tarafından önerilebilir.
Radyoterapi ve kemoterapide kullanılan ilaçlar saçları döker. Kemoterapide bu genellikle geçicidir. Ancak radyoterapi baş bölgesine uygulandıysa saçlar eskisi gibi sağlıklı gelmeyebilir.
Düzensiz ve yanlış beslenme nedeniyle vücutta B vitaminleri, D vitamini ve çinko, demir, bakır mineralleri azaldığı için saçlar geçici olarak dökülür. Aynı zamanda protein eksikliğinde saçların büyümesi durabilir ve yeni saç oluşması gecikebilir. Bu noktada bol vitaminli, mineralli ve proteinli gıdalar tüketmek bu tip dökülme sorununu çözer.
Yanlış ve uzun süreli saç bakım uygulamaları saç köklerinin iltihaplanmasına saçların zarar görmesine sebep olur. Bunun yanında düzleştiriciler, boyalar, fön uygulamaları veya saçların hava almasını engelleyen diğer uygulamalar saçları dökebilir. Gördüğünüz gibi saçlarınızın dökülme sebepleri çok farklı olabilir. Öncelikle bu nedenin araştırılması gerekir. Fiziki bir muayene sonrasında saçınızın dökülme hızı, kullandığınız ilaçlar, uyguladığınız diyetler, alerjik bir durumunuzun olup olmadığı gibi sorularla hastalığınızın kökeni araştırılır. Bunla beraber tam kan sayımınız, demir seviyesiniz, B vitaminleri seviyeniz, tiroid fonksiyon testleriniz istenebilir.
Saç dökülmesi tedavileri, Lotus Dermatoloji’de sorunun kaynağına göre belirlenir. Saç dökülmesi tipleri için etkili tedaviler mevcuttur. Bu tedaviler bazen daha kısa ve etkili sonuçlar almak için kombine olarak kullanılabilir. Saç dökülmesinde hangi tedavileri kullanıyoruz derseniz? Bu linkten ulaşabilirsiniz.